במסגרת הסכם ביטול הדדי שנחתם בין מדינת ישראל לאוקראינה בשנת 2011, ניתן פטור מוויזה ומן הצורך בהוצאת אשרת כניסה לישראל מאוקראינה עבור מבקרים ותיירים.
עם פרוץ מלחמת אוקראינה-רוסיה בשנת 2022,עלה החשש בישראל מכניסה המונית ומהשתקעות של פליטים מאוקראינה ולמרות שההסכם נותר בעינו ניכרה החמרה במדיניות, תוך סירוב לבקשת הכניסה של רבים מאזרחי אוקראינה בביקורת הגבולות בישראל.
משרד עורכי דין אלקבץ כהן, בהובלת עורך דין רועי כהן ועורכת הדין שני כהן אלקבץ מציג ניסיון רב שנים ומקצועיות שאין שנייה לה בתחום ההגירה והסדרת מעמד בישראל, מלווה ומייצג לקוחות רבים, ומסייע בהסדרת אשרת כניסה ומעמד למקורבים ולבני משפחה, לקליטת עובדים זרים ולהסדרה במסגרת איחוד משפחות.
אשרת כניסה לישראל
למעט יהודים מרחבי העולם אשר זכאותם לעלות ולהתגורר בישראל היא זכות מוקנית במסגרת חוק השבות (1952), אזרחים זרים המעוניינים להיכנס בגבולותיה של מדינת ישראל נדרשים לאשרת כניסה מתאימה, בהתאם למטרת הגעתם, מבעוד מועד.
סוגי אשרות הכניסה לישראל
סוגי אשרות הכניסה, התבחינים והמגבלות הנוגעות אליהן, מוסדרות באמצעות חוק הכניסה לישראל תשי”ב 1952.
אשרת כניסה לתיירים- ויזה ב’2
אשרה המאפשרת לתיירים ומבקרים לצרכי טיול, חופשה, ביקור אישי או משפחתי או השתתפות באירוע, כניסה ושהייה בישראל למשך 90 ימים.
למעט אזרחי המדינות המקיימות עם ישראל הסכם ביטול הדדי, נדרשים אזרחים זרים המבקשים להגיע לישראל למטרות אלו, להגיש בקשה לוויזת תייר בשגרירות ישראל במדינות המוצא, וכניסתם לישראל מותנית בקבלת האישור מראש.
ככלל, אשרת כניסה לישראל מאוקראינה ולמדינות המוחרגות הנוספות למטרות אלו, ניתנה תחילה תוך הסדרת האשרה במעמד הכניסה לישראל בביקורת הגבולות, והחל מינואר 2025 בהסדרת האישור מראש באמצעות מערכתETA IL – באופן מקוון.
הפקת האישור באמצעות המערכת מיועד לאזרחי המדינות המוחרגות הפטורים מוויזה לישראל בלבד, מתבצע בהליך דיגיטלי וטכני בעיקרו, ללא צורך בהתנהלות מול שגרירות ישראל במדינת המוצא.
אשרת כניסה לצרכי לימודים בישראל- ויזה א/2
מוסדות אקדמיים מובילים ומוסדות לימוד תורניים, מושכים אליהם לא מעט אזרחי מדינות זרות, אשר מבקשים לרכוש השכלה בישראל.
אשרה זו ניתנת לסטודנטים לאחר קבלתם למוסד הלימוד המבוקש, ובטרם תחילת הלימודים והגעתם בפועל לישראל. הבקשה תוגש על ידי המוסד הלימודי אליו מיועד הסטודנט.
אשרה זו מוגבלת לתקופת הלימודים בלבד, ואינה מתירה למחזיק בה לעבוד בישראל.
אשרת עבודה בישראל- B1
אשרות עבודה ניתנות על פי מכסות הנקבעות מראש ועל פי ענפים ותחומי עיסוק מוגדרים בלבד, מופקות עבור העובד על ידי המעסיק הישיר או על ידי חברות כח אדם, ומתירות שהייה ועבודה בישראל לתקופות קצובות ומוגבלות. ניתן להפיק אשרת עבודה לתקופה של 45 ימים, 90 ימים ו-12 חודשים.
סוגי אשרות נוספות הקיימות בישראל הן אשרות מטעמים הומניטריים ואשרות מטעמי איחוד משפחות.
האם במסגרת המצב הקיים, נדרשת הסדרה מוקדמת של אשרת כניסה מישראל לאוקראינה
ככלל, הסכם הביטול ההדדי אשר נחתם בין המדינות אינו מוגבל לתקופות של שלום, ועצם מעורבותה המתמשכת של אוקראינה במלחמה אינו מבטל את עקרונות ההסכם.
יחד עם זאת, מדיניות ההגירה המחמירה של מדינת ישראל שנועדה להגן על האינטרסים הביטחוניים והדמוגרפיים שלה, הותירה בידי הרשויות את סמכות קבלת ההחלטה בדבר מתן היתר כניסה לישראל לכל אזרח זר, לרבות אזרחי המדינות המוחרגות בהסכמי הביטול ההדדיים.
ההסכם קובע למעשה כי הסדרת האשרה תתבצע בהליך מקל ומהיר, אולם הסמכות למתן ההיתר או למניעתו, שמורה בידי רשויות ההגירה והאוכלוסין, מה שמאפשר את דחיית הבקשות בקלות יחסית.
יתרה מכך, אשרת כניסה לישראל מאוקראינה שניתנת תחת הסכם זה בהליך מקוון באמצעות מערכת ETA IL , היא אשרת כניסה מוגבלת שאינה מתאימה למעוניינים בשהייה ממושכת יותר ו/או שהייה למטרות אחרות.
כיצד ניתן להבטיח את קבלת האשרה
ראשית יש לבחון את נסיבותיו של כל מקרה, ובהתאם לצורכי המבקש, לבחון את האפשרויות העומדות בפניו בחוקי ההגירה, לקבלת אשרה מתאימה.
ככל ומדובר בהסדרת אשרת כניסה לישראל מאוקראינה לצרכי ביקור וטיול, אשר אינה חותרת לקבלת מקלט בשל המלחמה, מומלץ להסדיר את הבקשה במערכת המקוונת מבעוד מועד.
מומלץ להגיש את הבקשה בטרם רכישת כרטיסי טיסה ו/או התחייבויות אחרות, מוקדם ככל הניתן בטרם מועד ההגעה הצפוי, על מנת להותיר זמן לערעור ולטיפול במקרה של דחייה.
חשוב לצרף לבקשה אסמכתאות המעידות על מטרת הביקור: מכתב מקרובי משפחה בישראל המעיד על נכונותם לארח אותו, הזמנה לאירוע משפחתי במידה וזה מהווה את מטרת הביקור, כרטיס טיסה חזרה לאוקראינה בתאריך המצוי בפרק הזמן האמור (או למדינה אחרת אליה מורשה המבקש להיכנס). נוסף לזאת, יש לצרף דרכון בתוקף ל-6 חודשים לכל הפחות, וכן אסמכתאות על מקום עבודה, מגורים והתחייבויות אחרות הקושרות את המבקש למדינת מוצאו.
במידה וקיימים פרטים שעשויים לעורר ספק בנוגע לכוונת המבקש, מומלץ להסתייע בעורך דין המתמחה בענייני הגירה והסדרת אשרת כניסה לישראל, בארם הגשת הבקשה.
חשוב לדעת כי חשד לכוונת השתקעות מהווה סיבה המאפשרת לרשויות בישראל לדחות את הבקשה, ומעצם המצב הבטחוני המורכב באוקראינה, מתקיים חשד כזה, מה שעשוי להצריך פניה לעורך דין מקומי שיפעל אל מול הרשויות להפרכת החשד ככל ואינו מבוסס, ולקידום ואישור הבקשה.
אשרת כניסה לישראל מאוקראינה – נסיבות נוספות
הגעה לישראל לתקופה ממושכת יותר, בחיפוש אחר מקום מקלט מן המלחמה, או מטעמים אישיים, דורשת הליך בירוקרטי מורכב וממושך יותר, אשר מומלץ לקדם באמצעות ליווי משפטי.
יהודי אוקראינה זכאים לעלייה ולהסדרת אזרחות מכורח חוק השבות, ובמקרים רבים מהווים את הבסיס להסדרת האזרחות עבור מקורביהם שאינם יהודים, מטעמים הומניטריים, מכורח נישואין ובמטרה לאיחוד משפחות.
חשוב לבחון את נסיבותיו של כל מקרה מבעוד מועד, בליווי משפטי מקצועי ותוך תכנון אסטרטגיה משפטית מתאימה, למיצוי זכויות ואפשרויות על פי חוק.